Datasenterdirektøren føler seg privilegert som får være en del av «Måløy-miljøet».

– En slik grupperingen som den som jobber med Lefdal Gruve har jeg aldri vært i nærheten av å jobbe sammen med tidligere, sier Jørn Skaane.

Lefdal Mine Datacenter-direktøren var Hafslund sin representant da det i 2009 ble satt igang et forprosjekt for gruveplanene på Lefdal.

– Som representant for Hafslund var jeg med å vurdere om et datasenter i Lefdal var liv laga eller om det bare var en sprø idé som Sindre (Kvalheim, adm. dir. LocalHost) og noen andre her oppe hadde, ler Jørn Skaane.

Seks år senere leder han gruveprosjektet som realiseres høsten 2016. Og det mye omtalte «Måløy-miljøet», som står bak datasenterplanene, synes østlendingen det er en glede å få være en del av.

Les mer:

– Jeg har vært mange steder tidligere, og Hafslund var en flott arbeidsplass med mange flotte mennesker. Men det trøkket og den vurderte risikoviljen som jeg har truffet i dette miljøet i Måløy har jeg aldri opplevd tidligere, sier Skaane, som spesielt har latt seg imponere av det investor og styremedlem Gunnar Carlson bidrar med.

– Han bruker så mye tid, penger og engasjement på det som skjer i gruva. Å ha med seg en slik ressurs som egentlig kunne prioritert helt annerledes er bare helt utrolig. Han er fantastisk!, skryter Skaane.

Innflytting i oktober

Vi møter Jørn Skaane i Maritim Park på Raudeberg i forbindelse med førjulstreffet til Nordfjord Vekst. Markedssjef Mads Andersson, som i flere år formelt var Skaanes eneste kollega i Lefdal Mine Datacenter, har nettopp presentert prosjektet for de rundt 200 fremmøtte på treffet. En testløsning skal inn i datasenteret i løpet av våren og i oktober skal de første kundene flytte inn.

– Vi har jobbet med dette i fem år så vi har mange interesserte kunder, men de vi har avtaler med er IBM og Fridhelm Loh Group. De vil flytte inn umiddelbart etter ferdigstillelse i likhet med andre kunder som blir avklart i løpet av vinteren og våren, sier Jørn Skaane.

Fra to til syv ansatte

For øyeblikket pågår det stor byggeaktivitet i olivingruvene på Lefdal i Eid kommune.

– Nå driver vi med bergsikring. Deretter vil vi få på plass kjøleløsningen og datarominventaret slik at det gradvis gjennom vinteren, våren og sommeren vil gå fra å være en gruve til et datasenter, sier Jørn Skaane.

Han forklarer at mellom 10-15 personer jobber idag i gruva. Av disse har datasenteret selv ansatt fem personer.

– Det er tidligere Sibelco-ansatte som kjenner gruva ut og inn. De er fast ansatte hos oss, for blir dette en suksess så blir det jo flere byggeprosjekter inne i gruva, forklarer Skaane.

Les mer om Lefdal Mine Datacenter i tirsdagsutgaven av Fjordenes Tidende.