Med driftsmidlene til Måløyraidsenteret i boks er lokale forkjempere overbeviste om at åpningen av krigssenteret klaffer med jubileet i 2016.

– Med 600.000 kroner årlig fra staten betyr det at vi nå kan komme oss i gang med detaljplanleggingen av Måløyraidsenteret, sier Helge Hjelle, som sammen med Terje Sølvberg har kjempet siden 2007 for å realisere drømmen om et senter som kan bringe lokalhistorien videre til fremtidige generasjoner.

Det var stortingsrepresentant Bjørn Lødemel (H) som under frigjøringsmarkeringen i Måløy fredag slapp nyheten om at Kulturdepartementet har bevilget 600.000 kroner i årlig driftsstøtte til krigssenteret i Måløy. Fylkeskommunen er ikke bundet til å være med på å betale den årlige pengesummen, og blir derfor oppfordret av Lødemel til å være med på et spleiselag som skal samle inn det siste av investeringsmidler som må til for å fullføre prosjektet. Han oppfordrer også lokale bedrifter og andre aktører til å være med på spleiselaget.

– Vi mangler 2,8 millioner kroner i investeringsmidler, men vi er positive til at disse pengene kommer inn tidsnok til at vi kan åpne senteret i 2016, 75 år etter Måløyraidet fant sted, fastslår Hjelle.

– Tidlig julegave

Forkjemperne for Måløyraidsenteret sier Lødemel har spilt en sentral rolle i den positive utviklingen av det fremtidige krigssenteret, som skal ligge i Heradsheim i Måløy sentrum.

– Lødemel har gjort en fenomenal jobb. Han har kjempet en tøff kamp for å få tak i disse midlene fra staten. Hans innsats har vært helt avgjørende i denne sammenheng, sier Sølvberg.

– Ja, dette er en tidlig julegave fra den norske regjeringen. Nå har vi endelig grunnlaget til å starte planleggingen av senteret, og vi tror sterkt på en åpning i 2016, legger Hjelle til.

Historisk dag i Måløy

Gladnyheten fra Lødemel om den nye bevilgningen til Måløyraidsenteret var et av flere høydepunkt under den nasjonale markeringen av frigjørings- og veterandagen i Måløy fredag 8. mai.

Markeringen startet med et veterantreff i Turnhallen fredag morgen, der både veteraner fra andre verdenskrig og veteraner fra fredsbevarende styrker ble hedret. Et barnekor bestående av elever fra 1. til 4. klasse ved Skram skole sang til forsamlingen, og gjestene fikk blant annet høre statssekretær Himanshu Gulati (Frp) på vegne av regjeringen gratulere forsamlingen med frigjøringsdagen.

– Det blir stadig færre personer igjen som har opplevd andre verdenskrig, derfor er det viktig å bevare disse historiene til fremtidige generasjoner, sa Gulati i sin tale.

Høytidelig fredsmarsj

Fredag ettermiddag startet en innholdsrik fredsmarsj utenfor bedehuset i Gate 1. Veteraner, soldater, politikere, korps og kor gikk sammen fra det ene minnesmerke til det andre. Ved hvert minnesmerke ble det holdt en tale, fremført musikk og holdt en kransenedleggelse.

– Komiteen har virkelig fått til et bra program. Dagen har vært veldig innholdsrik, sier veteran Svein Bakke fra Davik, som tjenestegjorde i Tysklandbrigaden i seks måneder.