Kunstige rev i surfebygdene Ervik og Hoddevik i Selje er et av forslagene til hvordan massene fra Stad skipstunnel kan bli brukt.

– Kunstige rev vil gi stabile surfeforhold samtidig som det vil skape nye vekstområder for yngel fra kystnære fiskeslag, sier Bård Fløde, kommunalsjef i Selje om forslaget som kom fram under et reiselivsmøte for Selje og Vågsøy i oktober.

Kommunalsjefen er svært positivt til ideen, som han mener vil gagne både reiselivs- og fiskerinæringen.

– Dette må da være en fornuftig bruk av massene, sier Fløde entusiastisk.

Kan styrke fiskeslagene

Kunstige rev finnes blant annet i Hammerfest, der undervannsstrukturene i hovedsak brukes til å styrke kystnære fiskeslag. Slike rev har også blitt plassert i havområder ved Risør og Lofoten, og har gitt gode resultater på tiltrekning av fiske, ifølge en rapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Les mer:

– Kunstige rev har lenge vært brukt i mange land for å øke produksjon av fisk og skalldyr og for å redusere bølgeerosjon i strandsonen, heter det i rapporten.

Dette synes kommunalsjefen er svært interessant.

– De kunstige revene vil både skape stabile surfeforhold og nye vekstområder for fisken. Og politisk tror jeg sistnevnte vil smake vel så bra, sier kommunalsjefen og viser til at forslagene skal behandles politisk.

Fristen går ut i mars

Det har kommet inn flere forslag i både Selje, Vågsøy og Vanylven til hva massene fra skipstunnelen kan bli brukt til. Alle som er interesserte i å bruke massene må sende inn sine forslag innen mars 2016.

Randi Paulsen Humborstad i Nordfjord Vekst forteller at styret i Stad skipstunnel har invitert til et møte med ordførere i Selje, Vågsøy og Vanylven, samt Nordfjord Havn, for å få samlet forslagene fra de ulike kommunene.

Det er Kystverket som til slutt skal behandle forslagene, og hun sier de blant annet skal se etter hvilke forslag som er mest samfunnsnyttige når de til slutt avgjør hvilket prosjekt som får tildelt massene fra den kommende skipstunnelen.

Det var Jon Frogner, bosatt i Ervik, som kom med forslaget om kunstige rev under reiselivsmøtet i oktober.