– Jeg ser ingen mulighet til å kunne utføre den oppgaven som jeg er valgt til, og som jeg tok meg på. Derfor trekker jeg meg som havnerådsleder i Nordfjord Havn, slo Nils Myklebust i kommunestyret torsdag kveld.

Han har allerede bedt nestleder i havnerådet, Sven Flo, om å overta ledervervet inntil Vågsøy kommune har valgt et nytt medlem til rådet.

– Dette har for meg vært en svært vanskelig sak, men jeg kunne ikke lenger gå på akkord med meg selv når jeg som leder hadde klare pålagte oppgaver som jeg ikke fikk utføre, sier Myklebust.

Nils Myklebust har siden 2011 ledet havnerådet, som i perioden 2011-15 besto av Vegard Åstebøl Larssen, Inger Grethe Dalehamn (begge Vågsøy), samt daværende ordførere Ottar Nygård (Selje), Sven Flo (Stryn), Alfred Bjørlo (Eid) og Anders Ryssdal (Gloppen).

Siden 2015 har Myklebust hatt med seg Kristin Maurstad, Morten Hagen (begge Vågsøy), Sven Flo (Stryn), Alfred Bjørlo (Eid), Gunnar Silden (Selje) og Leidulf Gloppestad (Selje) i rådet.

– Sogn og Fjordane Fiskarlag ønsket også at Oldeide skulle fortsette, og jeg synes det er rart at Ap valgte å se forbi den største brukergruppen av havna, sa Myklebust til Fjordenes Tidende da.

Når varaordføreren nå trekker seg som havnerådsleder, gjør han det klart at det har å gjøre med hendelser som har skjedd siden 2015.

– Fiskerne og brukerne av havna sine representanter ble kastet fra styret og fra flertallet i havnerådet etter valget i 2015. (...) Så langt jeg kjenner til er vi den eneste fiskerihavna i Norge som har et styre der fiskerne ikke er representert.

– I disse styremøtene har det blitt behandlet saker som krever godkjennelse i havnerådet. Når jeg har kommet med spørsmål til styreleder (Elliott) og havnedirektør (Kjell Fagna) om hvorfor retningslinjene for behandlingen av slike saker ikke er fulgt, så har jeg fått tilbakemelding om at det skal havnerådslederen ikke blande seg bort i, eller så har de nektet å svare, sier Myklebust, som også hevder at «saker av stor økonomisk betydning» er mangelfult utredet av administrasjonen.

Nils Myklebust har vært involvert i Vågsøys havnevirksomhet siden 1980-tallet, og skrøt av flere av aktørene han har samarbeidet med da han takket for seg torsdag.

– Kristoffer Stokke var en havnefogd som var utrolig god til å få tak i offentlige midler til bygging av fiskerikaier. Senere skaffet Håkon Olsen (havnedirektør) gode avtaler og holdt en stødig hånd på rattet. Videre vil jeg rose Roger Silden (Ap) som var den første havnerådslederen fram til jeg overtok i 2011. Gunnar Carlson var styreleder i overgangen fra Måløy Havn til Nordfjord Havn, og ledet utbyggingen på Trollebø på en framifrå måte. Magnar Aasebø var, som styreleder, arkitekten for det store fryselageret på Trollebø, mens Stig Oldeide fikk gjennom moderniseringen i Olden med nye pullerter, samt utbyggingen i Barstadvika og oppgraderingen på Trollebø.

Myklebust presiserer at Nordfjord Havn er et selskap som over lenger tid har hatt en positiv utvikling. Fjordenes Tidende omtalte nylig selskapets rekordomsetning på 24 millioner kroner fra 2017.

– Selskapet har en sterk likviditet, og det er viktig fordi de to hovedområdene i selskapene, cruise og fiskeri, er sykliske næringer med store variasjoner i inntektsgrunnlaget. Og det er når det går godt at det er ekstra viktig å passe på, mener den avtroppende havnerådslederen.