De har tatt på seg å arrangere det såkalte bunadsshowet under Måløydagene igjen – for første gang på flere tiår.

Helt nøyaktig når det ble arrangert sist vet de ikke, men det kan ha vært så mye som 35 år siden.

– Mamma var litt involvert i dette, og mener det kan være rundt 35 år siden sist. Men det var bestemora mi, Magna Kvalheim, som arrangerte det. Hun ble spurt om å gjøre det, og siden hun er en sånn en som aldri sier nei, ble det ja. Og i tillegg er hun jo veldig glad i det tradisjonelle, og jeg tror nok hun synes bunaden er det vakreste plagget som finnes, sier Johanne.

Det er alltid stemning i teltet, spesielt når Måløy musikklag med solister og band inntar scenen. Foto: Fjordenes Tidende arkiv

Gir cruiseturistene en opplevelse

Bunadsshowet ble arrangert noen år og så ble det borte. Helt til nå.

– Det handler om å få vist fram alle de flotte bunadene vi har på stedet, og å gjøre litt stas på festplagget vårt, sier Camilla Blålid.

Hun peker på at det blir ekstra spesielt under årets Måløydager fordi det skal ligge cruiseskip her og være mange turister i gatene.

– Vi diskuterte det i komiteen og landet på at dette var et fint år å gjøre det på. Bunaden er noe av det som viser fram litt av Norge, av Måløy og plassen sin identitet.

Vikinger fra Shetland pleier også å være en del av opptoget. Dette bildet er fra i fjor. Foto: Håvar Fagerli

Så mange som mulig

De presiserer at bunadsshowet slett ikke er forbeholdt Nordfjordbunaden.

– Nei, absolutt ikke. Vi har lyst å ha med så mange forskjellige som mulig, vi. Det er jo mange som har flyttet hit, som har arvet bunaden sin eller har fått sydd bunadstyper som er i familien. Det er jo heller ikke begrenset til bunader. Alle festdrakter og folkedrakter er velkomne, sier de.

De tror det kan bli et flott syn i Gate 1.

– Vi håper på å bli mange, og at det ikke bare blir oss to fremst i opptoget på lørdagen, ler de.

For tanken er at bunadskledde skal gå først i opptoget gjennom Gate 1 på lørdagen under Måløydagene. Deretter tar bunadsgjengen inn i festivalteltet og tar en runde på scenen for virkelig å få vist fram plagget.

– Det blir ikke som et moteshow, men en går på scenen for å vise fram sin type bunad. Her kan en gå to og to sammen, sammen med familien eller venner. Det er for å vise fram bredden av bunader vi har.

Camilla og Johanne fikk prøvekjørt Nordfjord-bunadene sine på 17. mai. Foto: Thomas Hagen/Galleri H

Passer godt på bunaden

– Har dere bunad?

– Ja!

– Hvordan trives dere i plagget?

– Jeg synes det er skikkelig stas å ta den på, og bruker den i konfirmasjoner, bryllup, barnedåp, 17. mai og sånne ting. Den representerer det tradisjonelle på en måte og viser hvor du kommer fra, sier Camilla og får støtte fra Johanne.

– Har dere en god bunadshistorie? Mistet pølsa med sennep og ketchup på skjorta eller noe sånt?

– Jeg har faktisk ikke gjort akkurat det. Jeg merker at jeg blir litt forsiktigere når jeg har på meg bunaden. Den er så nær deg selv. Det er moren min som har sydd min bunad så det gjør den ekstra spesiell, sier Johanne, og legger til:

– Jeg brukte den sikkert 14 timer i strekk sist jeg hadde den på. Byttet ikke i løpet av hele dagen.

– Gir det en spesiell følelse å ta av seg bunaden etter en lang dag?

– Ja, du blir jo brått noen kilo lettere, ler Camilla.

Men det gjør ikke kjærligheten til bunaden noe mindre.

Vil gjerne at folk melder seg

Nå vil Johanne og Camilla gjerne at folk gir dem et lite vink om de ønsker å være med å gå i opptoget og ta en runde på scenen i bunad.

– Ja, det hadde vært så kjekt om vi kunne få til en stor, flott bunadsgjeng i opptoget. Folk kan bare ringe eller sende oss en melding, sende Messenger-melding til Måløydagene eller bruke kontaktskjemaet til opptoget som Måløydagene har på Facebook.

Alle er velkomne.

– Ja absolutt, voksne, barn, familier, vennegjenger. Og menn! Det hadde vært spesielt kjekt. Det er ikke så ofte en ser menn i bunad, så det vil vi veldig gjerne ha, sier de, og legger til:

– Vi håper folk har lyst å være med på dette!

Måløydagene blir i år arrangert fra 9. til 11. juni.