– Dette var et morsomt oppdrag å få, smiler Vegard Åstebøl Larssen, daglig leder ved Stadt Towing Tank i Deknepollen.

Teknologibedriften samarbeider ofte med Måløy-selskapet Nordwest3D om å lage 3D-modeller, men da dreier det seg som oftest om oppdrag til maritime aktører. Denne gangen gikk imidlertid oppdraget ut på å lage en byste av den historiske personen Jack Churchill, eller Mad Jack, kjent fra Måløyraidet.

Imponerte sønnen

– Det er helt nytt fort oss å bruke denne teknologien til å lage kopier av historiske personer, og det synes vi bare var kjekt. Det var ingen stor utfordring å få det til, sier Åstebøl Larssen.

– Det var et kjekt oppdrag å få. Man kan få til mye med en 3D-printer, smiler han.

Ideen om å lage en byste av Måløyraid-helten Mad Jack kom fra Helge Hjelle i Måløyraidsenteret. Han tok ideen videre til Nordwest3D, som ved hjelp av gamle fotografier av Mad Jack kunne lage en detaljert og realistisk tegning av ham.

– Så lenge man har gode nok bilder av personen, så går det fint an, forklarer Per Kåre Våge i Nordwest3D.

Hjelle har vist det endelige resultatet til sønnen til Mad Jack. Han ble mildt sagt imponert:

– Sønnen sa: «Dette er far», forteller Hjelle, som samtidig kan røpe at de jobber med å få en tilsvarende byste laget av Martin Linge.

Madame Tussauds-kvalitet

Etter at Nordwest3D gjorde ferdig tegningene av Mad Jack, sendte han de videre til samarbeidspartnerne ved Stadt Towing Tank. Der har de en egen 3D-printer. Den brukes vanligvis for å lage modeller av båtene som testes i bassenget hos bedriften.

Bysten er bare en del av det som til slutt blir en helfigur av Mad Jack. Den skal stå til utstilling på Måløyraidsenteret, forteller Helge Hjelle.

– Den skal bli i Madame Tussauds-kvalitet, slår han fast.

Mad Jack var en britisk offiser som kjempet i annen verdenskrig med langbue, piler og et skotsk sverd. Han var nestkommanderende i 3. Commando i Måløyraidet i 1941. Da rampene falt ved den første landingen hoppet Churchill fram fra sin posisjon og spilte en tone på sekkepipen, før han kastet granater og løp inn til kamp i havnen.

Til Tenerife

Måløyraidsenteret ønsker naturlig nok å hedre den britiske offiseren for sin innsats under krigen. Etter å ha fått bysten ferdiglaget i Måløy, skal den sendes videre til Tenerife, der ansiktet skal males.

Det var rene tilfeldigheter som gjorde at det var nettopp en kunstner fra Tenerife som skulle få det ærefulle oppdraget, forteller Hjelle.

– Jeg kom plutselig på en kunstner jeg hadde kommet i kontakt med da familien var på ferie i Tenerife i 2011. Han var så flink. Det slo meg plutselig at datteren min hadde fått visittkortet hans, og jeg tok kontakt med ham. Han sa ja til oppdraget, smiler Hjelle.

Etter å ha blitt malt, skal bysten bli en del av en helfigur som skal stilles ut på senteret.