– Målet er ikke å starte bedrift sammen. Dette er et arbeidsfellesskap. Et kreativt kollektiv.

Helle Frogner ser rundt seg i de snart innflyttingsklare lokalene en kort spasertur fra Leikanger sentrum på Stadlandet. I det tidligere postkontoret skal hun tilbringe arbeidshverdagen fremover sammen med Karina Siegmund, Camilla Monsen og Magne Thyrhaug.

– Vi er alle gründere, sier Karina.

– Ja, så dette blir et slags gründerhus, der vi alle driver med forskjellige ting, supplerer Helle.

Hun hadde kjørt forbi huset noen ganger og tenkt at dette må være drømmelokalet.

– Du skulle ha litt fantasi for å se at det kunne bli bra. Men vinduene og utsikten her er jo helt fantastisk, påpeker Helle.

Hun prøvde å få med noen flere på prosjektet, men lot det til slutt ligge. Men to år senere var lokalet fortsatt tomt. Så dukket Karina opp og trengte plass å jobbe, og en stund senere sto Camilla på «interessentlisten». Etter at Magne kom med på laget er de altså fire stykker som skal jobbe i lag.

– Vi er alle veldig like typer og veldig engasjerte. Så til tider kan vi skravle høl i hodet på hverandre, smiler Camilla.

Som selvstendig næringsdrivende og eneste ansatte i sine egne enmannsbedrifter gleder de seg til å få et arbeidsmiljø.

– Jeg tror at alle fire søker det å være rundt andre kreative folk når vi jobber, sier Magne om hvorfor de velger å slå seg sammen under samme tak. – Det at vi er flere gjør at du kan få tilbakemeldinger og en second opinion på arbeidet ditt, føyer Karina til.

– Og det er noe helt annet å gå på jobben enn bare å sitte hjemme og jobbe.

Kvartetten er også skjønt enige i at de har funnet drømmestedet.

– Vi så på andre lokaler, men vi fant ut at dette passet perfekt, sier Karina.

– Du sitter nærmest og jobber i vannkanten, konstaterer Camilla.Hun og de tre andre føler at de har blitt tatt imot med åpne armer, ikke minst av eieren av det tidligere postlokalet.

– Han tror på ideen vi har og har vært veldig støttende og hjelpsom. Og det er utrolig koselig med goodwill og ja-innstilling, forteller Karina.

Helle peker samtidig på verdien som ligger i å ta vare på og å skape nytt liv i noe som har stått ubrukt i lengre tid.

– Det er veldig kjekt at vi kan bruke et eksisterende bygg. Her finnes fantastisk mye bra som en kan renovere og bruke i stedet for å bygge nytt, bare en ser potensialet, presiserer Helle.

Da de hadde dugnadsdag en tid tilbake fikk de mange bevis på at både venner og lokalbefolkning ønsker at de skal lykkes.

– Det kom masse folk for å hjelpe, og det uten å be om noe tilbake. Vi har fått utrolig mye backing, og det er veldig oppmuntrende at folk er så positive til prosjektet vårt, skryter Camilla.

Firkløveret er trygge på at de også skal få arbeidshverdagen å fungere, selv om de kommer til å jobbe tett på hverandre.

– Vi finner måter å løse det på. Jeg tror uansett at det er med på å utvikle deg som menneske at du lærer deg å jobbe sammen med andre, sier Helle.

Et eget stillerom skal bidra til at det blir arbeidsro for de andre om én skal snakke i telefonen eller skype.

– Jeg er vant til å jobbe i min egen, lukkede verden, så det tror jeg skal gå bra, smiler Magne.

– Ja, og dette skal ikke bli noen skravleklubb heller, ler Helle.

På sikt er det nemlig bare én ting som skal til for at de fire gründerne skal lykkes:

– Vi må jobbe hardt, sier Camilla.

– Snakk for deg selv, gliser Magne.