Helge Hjelle mener ordfører Kristin Maurstad (Ap) er for passiv om cruise. – Vi har så mange muligheter og burde komme i gang med planlegging og tilrettelegging.

I tirsdagens avis svarte ordføreren på Hjelles utspill om Måløy som en tredje cruisehavn i Nordfjord med å si at en ikke ønsker å ta trafikk fra andre, selv om hun også ser at Måløy ligger godt til logistikkmessig. Maurstad pekte også på at det ene cruiseskipet Måløy tok i mot i år, gikk bra.

Men han ser poenget til ordføreren om godt naboskap.

– Det er heller ikke min hensikt å ta trafikk fra andre. Jeg er imponert over Olden og satsingen de gjør for å beholde og øke cruisetrafikken, sier Hjelle, men peker på at cruisenæringen er en bransje i sterk vekst.

– Rederiene bygger nye og større skip, og ser etter nye destinasjoner hele tiden. Her er potensial for flere og for mer.

Burde sette ned gruppe

Vågsøy må bruke mulighetene, i kompaniskap med kommunene rundt oss, mener Hjelle, som ønsker debatt om temaet.

Han mener det kommunen nå burde gjøre er å sette ned en gruppe som konkret begynner å skisse på Vågsøy som cruisedestinasjon. For om en skal få dette til må et profesjonalisert mottaksapparat på land være på plass.

– Det handler om logistikk, tilrettelegging, presentasjon av opplevelsespakker til turistene og profesjonalitet i alle ledd. Alt må være klart før det første skipet kommer. Vi hadde ett skip, og det gikk bra. Vi må begynne i det små, men så må vi vokse videre, sier Hjelle, med klar adresse til ordføreren.

Og alt må skje i samarbeid med Nordfjord Havn.

– Jeg har tillit til den nye havnesjefen, og håper virkelig han tar tak i dette, sier Hjelle.

– I Vågsøy har vi Kannesteinen, Kråkenes fyr, Einevarden, Vågsberget, Torskangerpoll, havfisketurer, ribturer, hjortefarmen på Nave, en stor fiskerihavn, byvandring og etter hvert et Måløyraidsenter og et fiskerimuseum. I nabokommunene har vi blant mange andrre ting Selje kloster, Stad skipstunnel, Tongane kystfort, Hornelen og Vingenfeltet.