Amalie Bjørhovde Haus (18) fikk prøve seg i NM for klippfiskekokk under Matfestivalen i Ålesund.

Og konkurransen kunne ikke gått bedre for 18-åringen.

– Det ble en førsteplass, jubler hun.

Etter å ha gått to år på Måløy vidaregåande skule på kokk og servitør-linja, flyttet Amalie til Ålesund der hun er lærling hos restauranten Maki.

Torsdag 20. august fikk hun imidlertid prøve lykken i en matkonkurranse.

– Jeg hjalp Mads André Hansen, som er kokk på Tango Restaurant i Stavanger. Han ringte til restauranten jeg er lærling på og spurte om det var noen lærlinger som ville hjelpe han, forklarer Amalie som takket ja med en gang sjansen bød seg.

Det var tre lag som konkurrerte i kampen om å vinne NM i klippfiskekokk.

– Jeg møtte opp litt før klokken 10, og klokken 10 startet konkurransen. Så forklarte Mats underveis hva jeg skulle gjøre og hjelpe til med, sier hun.

Amalie fikk hjelpe til med en rekke småting for Mats, i tillegg til å rydde, vaske og holde kontrollen.  Og hovedingrediensen var selvsagt klippfisk.

– Jeg har jobbet en del med klippfisk siden jeg startet som lærling her i Ålesund, sier hun og legger til at klippfisk ikke er noe særlig mer utfordrende enn andre fiskesorter.

– Nei, det eneste er at det er mer salt.

I tre måneder har 18-åringen vært lærling. Nå ser hun frem til et yrke som kokk.

– Jeg har en drøm om å nå lengst mulig og bli en av de beste. Så det er bare å prøve seg i konkurranser hele veien, sier hun fornøyd og legger til at det frister med flere konkurranser i tiden fremover.

Selv finner hun stor inspirasjon fra kokker som Ørjan Johannessen og Eyvind Hellstrøm