Formannskapets budsjettvedtak inneholder både skolenedleggelser og økning i eiendomsskatten etter at Arbeiderpartiets representanter ikke ser at samarbeidspartiene sitt budsjettforslag henger sammen.

- Vi visste rett og slett ikke om forslaget til samarbeidspartiene hang sammen. Det er årsaken til at vi ikke stemte for det forslaget, forklarer formannskapsmedlem Frode Kupen (Ap) etter at han og Kristin Maurstad i onsdagens budsjettbehandling i formannskapet stemte for rådmann Knut Ove Leites budsjettforslag som innebærer nedleggelse av Holvik og Bryggja skule.

Budsjettforslaget legges nå ut på høring før det endelige budsjettet vedtas 15. desember.

I formannskapet onsdag presenterte Hogne Bleie (Frp) et budsjettforslag som først var sagt å komme fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Tverrpolitisk liste og Rødt. Ap-duoen Kristin Maurstad og Frode Kupen i formannskapet, gjorde det imidlertid tidlig klart at de ikke kunne stille seg bak forslaget.- Mandag var det utarbeidet et budsjettforslag (fra samarbeidspartiene) som gruppemøtet i Arbeiderpartiet sa at de ikke kunne gå for. Etter det er det jobbet godt og klokken 01.30 i natt kom dette på bordet. Jeg fikk først se forslaget i dag tidlig og må ta det tilbake til gruppa for en vurdering, sa Kupen i møtet.

Det overrasket Hogne Bleie (Frp) ettersom både Leif Magne Gil (Ap) og Tove Lill Refvik Volle (Ap), ifølge Bleie var med på å utforme forslaget mandag kveld sammen med Daniel Henriksson fra Rødt.- Vi ventet derfor at Arbeiderpartiet ville støtte det i formannskapet, sier Bleie etter møtet.

Hogne Bleie (Frp) presenterte på vegner av Frp og Senterpartiet det eneste alterantive budsjettforslaget til rådmannens i formannskapet torsdag. Tverrpolitisk liste og Rødt, som ikke har representanter i formannskapet, står også bak forslaget. F.v. Edvard Iversen (V), Frode Kupen (Ap), Kristin Maurstad (Ap), rådmann Knut Ove Leite, Nils Myklebust (Sp), Betty Hessevik (Sp) og Bleie.

Å øke eiendomsskatten fra 4 til 7 promille gir Vågsøy kommune nærmere 10 millioner kroner ekstra årlig, mens kommuneledelsen mener man kan spare 7,2 millioner på å avvikle de to barneskolene. Samarbeidspartiene, som riktignok mener at innsparingspotensialet på å legge ned skoler er mindre enn det administrasjonen har anslått, har derfor vært nødt å finne penger andre steder i sitt forslag.

Likevel inneholder samarbeidspartienes budsjettforslag en forventet økning i de statlige overføringene i forhold til hva rådmannen spår.

I forhold til rådmannen øker de skatteinntektene med 1,5 millioner kroner i 2017 og 2018, 2,5 millioner i 2019 og 3,5 i 2020.

- Noe av bakgrunnen for dette er at skatteinntektene har økt de siste fem årene med 23,02 millioner, heter det i begrunnelsen for samarbeidspartienes forslag.

Samtidig har partiene økt rammetilskuddet med 2,2 millioner i hvert av årene 2017-2019 og med 2,6 millioner kroner i 2020.

- Noe av bakgrunnen her er at rammetilskuddet har økt med 15,33 millioner de siste fem år. Vi tror på økt aktivitet i Måløy kommende år med for eksempel Barstadvika, Trollebø, hotellplaner etc., heter det blant annet i begrunnelsen for forslaget.

Samarbeidspartiene håper med andre ord at en befolkningsvekst de kommende årene skal sikre kommunen mer penger i overføringer fra staten. Nøyaktig hvor mange flere innbyggere de trenger for å kunne utløse inntektsøkningen de forventer, kan de ikke svare på.

Hogne Bleie mener ikke at samarbeidspartiene gambler når de nå forventer mer i overføringer fra staten enn det rådmannen gjør.

- Økningen er på linje med det vi har opplevd de siste årene. Vi mener at rådmannen er veldig konservativ i sin tilnærming, og det er hans rett og plikt, sier Bleie, som viser til at mens man før jul i fjor budsjetterte med overføringer fra staten (skatteinntekter og rammetilskudd) på 362,6 millioner kroner i 2016, så forventer man nå at det reelle beløpet blir på over 366 millioner kroner.

Ordfører Kristin Maurstad (Ap) er skeptisk til inntektsøkningen i samarbeidspartienes forslag.

- I mine øyne er det en del punkt i det forslaget som jeg ikke kan stå inne for. De har ikke avklart om inntektssiden er realistisk. Om det er urealistisk kan jeg ikke som ordfører gå for et slikt forslag, sier Maurstad til Fjordenes Tidende.

Den forventede inntektsøkningen er imidlertid ikke nok for samarbeidspartiene, som også må kutte kostnader om de skal kunne videreføre fem barneskoler og samtidig unngå å øke eiendomsskatten.

Se hvordan de ønsker å gjøre det her.