Selje-ordfører Stein Robert Osdal (KrF) håpte på at oppimot 70 prosent av de stemmeberettigede i Selje kom til å stemme i folkeavstemningen om kommunereformen.

Med en valgdeltakelse på 42,5 prosent, ble derfor ikke resultatet helt slik han hadde forventet.

Sjekk de endelige resultatene fra folkeavstemningen i Selje

– Det er helt tydelig at vi må bruke tiden fram til 23. juni på å diskutere resultatene, sier Osdal.

Sier nei til sammenslåing

Selje-ordføreren viser til at resultatene fra folkeavstemningen er noe som politikerne må gå grundig gjennom i den kommende tiden.

Resultatet fra Selje viser at innbyggerne sier nei til en sammenslåing med Vågsøy og Vanylven. 56,8 prosent av stemmene går i mot dette forslaget. I folkeavstemningen stemte 37 prosent ja, mens 6,2 prosent av stemmene var blanke.

I Flatraket krins var det et klart flertall (63,3 prosent) for en sammenslåing med Vågsøy og Vanylven.

Osdal sier at politikerne kan gå imot det flertallet har stemt for, men understreker at dette er noe som må tas videre til kommunestyret.

– Det er en rådgivende folkeavstemning, og myndigheten ligger hos kommunestyret, sier Osdal.

Bedre valgdeltakelse enn Vågsøy

I Vågsøy stemte kun 25,3 prosent av de stemmeberettigede i folkeavstemning om en kommunesammenslåing med Selje og Vanylven. I Selje var andelen som nevnt på 42,5 prosent.

Ordføreren i Selje forteller at han tror noe av årsaken til den lave valgdeltakelsen er at noen folk har ment at alternativene på stemmesedlene ikke var gode nok.

Han viser også til at noen av politikerne i Vanylven har gitt klare signaler på at de ikke vil slå seg sammen med Vågsøy og Selje, og at dette har gjort at innbyggerne i Selje har blitt skeptiske til sammenslåingsprosessen.

– Det var en del av det politiske miljøet i Vanylven som gikk ut av samarbeidet, og som ville parkere Selje-alternativet og stå alene. Vi vet også at det er mange i Vanylven som vil nordover, sier Osdal.

Skuffet over resultatene

Selje-politikerne Gunn Sande (Sp) eller Anfinn Sjåstad (Frp) er heller ikke fornøyde med kveldens resultater.

Politikerne, som begge sitter i kommunestyret, hadde håpt på en langt høyere valgdeltakelse.

Sp-politiker Gunn Sande. (Arkivfoto)

– Lav valgdeltakelse gjør det vanskelig som politiker å lese noe ut av resultatene, sier Sjåstad.

Han er også overrasket over at et såpass stort flertall av stemmene i Selje kommune var i mot sammenslåing.

– Det mye som overrasker meg. Det er et klinkende klart nei for kommunesammenslåing i Selje, det er vel egentlig bare Flatraket som er for. Det overrasker meg, sier Sjåstad.

Han er usikker på veien videre for Selje kommune, og hvem de eventuelt skal slå seg sammen med.

Frp-politiker Anfinn Sjåstad. (Arkivfoto)

– Hvem skal vi slå oss sammen med? Det er ikke noen gode alternativer noen vei, mener Sjåstad og understreker at han ikke synes en kommunesammenslåing mellom Vågsøy og Selje er robust nok.

Gunn Sande forteller at hun fremover kommer til å høre på flertallet av innbyggerne, som nå har stemt i mot en fremtidig sammenslåing.

– Når Vågsøy med sin lave valgdeltakelse kan gå ut å si at de er en ja-kommune, så kan Selje i hvertfall si at de er en nei-kommune, sier Sande og viser til at Vågsøy hadde en valgdeltakelse på kun 25,3 prosent.

– Stadt kommune er skrinlagt

Anfinn Sjåstad mener alt håp er ute for Stadt kommune, med mindre Vanylven-politikerne trosser flertallet fra den rådgivende folkeavstemningen.

– Og det ville overrasket meg stort om politikerne i Vanylven trosser et så stort flertall, sier han og legger til:

– Stadt kommune-prosjektet er skrinlagt sånn som det ligger nå.

Les mer om valgdagen her: