Ja-forkjemperne i Vågsøy er fornøyde med det de mener er et klart svar fra folket. Vågsøy Senterparti, som har vært skeptiske til kommunereformen, støtter også de en kommunesammenslåing med Selje og Vanylven etter at valgresultatet ble klart i kveld.

Her kan du se de endelige resultatene fra Vanylven kommune

Her kan du se de endelige resultatene fra Selje kommune

- Vågsøy kommune er en ja-kommune i spørsmålet om kommunesammenslåing. Det har vi fått konstatert, sier formannskapsmedlem Edvard Iversen (V) like etter at resultatet ble klart rundt klokken 19.30.

56 prosent av de 1.209 personene som har avgitt sin stemme i Vågsøy støtter en kommunesammenslåing med Selje og Vanylven. Til sammenligning er andelen nei-svar 35,1 prosent. 8,9 prosent av svarene er blanke.

- Jeg stemte ja i dag og stemmer ja i juni. Dette valgresultatet påvirker ikke mitt syn sånn sett, sier Edvard Iversen.

Det samme gjør Morten Hagen (H) som lenge har gjort det klart at han ser behovet for en større kommune.

- Det er veldig bra at et så klart flertall har sagt at de ønsker at vi skal være fremtidsrettet og se på nye strukturer som gjør at vi kan rigge oss for fremtiden på en god måte. Jeg har lenge trodd at Vågsøy var en ja-kommune og det viser dette resultatet selv om valgdeltakelsen var lav, sier Hagen.

Kun 25,3 prosent av de stemmeberettigede i Vågsøy har stemt.

- Det er ikke så overaskende. Denne saken har ikke engasjert innbyggerne i Vågsøy nok, sier Hagen, som tror at mange har savnet flere alternativer enn kun Vågsøy-Selje-Vanylven og at de dermed har droppet å avgi sin stemme.

Nils Myklebust (Sp) er som sine partifeller svært skeptisk til kommunereformen og mener regjeringen må ta på seg store deler av skylden for den svake valgdeltakelsen i Vågsøy.

- Dette er et resultat av at folk ikke vet hva man skal stemme på. Der må regjeringen ta mye av ansvaret for folk har rett og slett ikke forstått hvorfor man skal starte et slikt reformarbeid, sier Nils Myklebust, og viser til uavklarte prosesser som regionreformen og kommunenes nye inntektssystem.

Han skulle ønsket at folkeavstemningen i Vågsøy kom i slutten av mai, slik Hogne Bleie (Frp) foreslo.

- Da kunne vi fått flere avklaringer fra Stortinget, mener Myklebust.

Når et flertall av stemmene i Vågsøy ønsker en kommunesammenslåing forteller varaordføreren at han vil følge vågsøyværingenes råd.

- Dere er altså nå positive til en kommunesammenslåing?

- Ja, vi har spurt folket om et råd og det rådet har vi fått.

Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) var naturlig nok misfornøyd med at 3/4 av de stemmeberettigede ikke valgte å ta turen til stemmelokalene.

- Valgdeltakelsen var skuffende lav. Jeg fyktet en lav valgdeltakelse, men ikke så lavt som 25,3 prosent, sukker Vågsøy-ordføreren.

- Samtidig er det et flertall for det ene alterantivet. Alle hadde muligheten til å stemme og de fleste som har gjort det har stemt ja, konstaterer hun.

Valgresultatet

Skal Vågsøy, Selje-Vanylven kommuner slå seg sammen til en ny kommune?

Antall stemmerAndel
Ja66756,0%
Nei42435,1%
Blank1088,9%
Sum1.209100%

Les mer om valgdagen her: