Her er ti kjappe opplysninger om kommunereformen og gårsdagens folkeavstemning i kommunene Vågsøy, Selje og Vanylven:

  1. Vågsøy, Selje og Vanylven har inngått en intensjonsavtale om å slå seg sammen til Stadt kommune fra 1. januar 2020. Samtidig har Vanylven også inngått en intensjonsavtale med flere kommuner på Søre Sunnmøre om å slå seg sammen til Runde kommune.

  2. I går, mandag 25. april, avholdt de tre nabokommunene hver sin rådgivende folkeavstemning.

  3. Innbyggerne i Vågsøy fikk valget mellom å stemme for eller i mot en sammenslåing med Selje og Vanylven. De kunne også stemme blankt.

  4. I Selje kunne innbyggerne stemme for eller i mot sammenslåingen med Vanylven og Vågsøy. De kunne også stemme over Seljes fylkestilhørighet der Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane var alterantivene.

  5. Innbyggerne i Vanylven fikk stemme for eller i mot Stadt kommune, samt for eller i mot Runde kommune.

  6. Resultatene fra Vågsøy viser at flertallet av stemmene er positive til en sammenslåing med Vanylven og Selje.

  7. I Selje er flertallet av stemmene negative til Stadt kommune. Variasjonen er stor innad i Selje kommune der det i valgkretsen Flatraket er et flertall som ønsker en sammenslåing. Flertallet av dem som har stemt i kommunen vil også at Selje fortsetter med å tilhøre Sogn og Fjordane i fremtiden.

  8. I Vanylven er det flest stemmer for en sammenslåing med kommunene nordover på Sunnmøre til Runde kommune. Kun 13,3 prosent ønsker en sammenslåing med Selje og Vanylven.

  9. Valgdeltakelsen i Vågsøy var lav, med kun 25,3 prosent. I Selje var valgdeltakelsen 42,5 prosent, mens den i Vanylven var på 63 prosent.

  10. Kommunestyrene i Vågsøy (16. juni), Selje (23. juni) og Vanylven (14. juni) gjør vedtak om kommunesammenslåing i juni. Innen 1. oktober 2016 sender Fylkesmannen sin anbefaling til nytt kommunekart til kommunal- og moderniseringsdepartemtentet. Stortinget avgjør saken i juni neste år.

Les mer om folkeavstemningene her: