Vågsøy, Vanylven og Selje blir kun slått sammen om Vanylven tvinges til det.

– Når man spør innbyggerne om råd i en rådgivende folkeavstemning, er vi nødt å lytte til det rådet – og rådet er klart. Derfor er Vanylven-Selje-Vågsøy lagt ned, sier Løvold.

19. mai blir en nøkkeldato

53,4 prosent av stemmene i Vanylven ønsker en sammenslåing med Sande, Herøy, Ulstein og Hareid til Runde kommune. I Vanylven er de nå spente på folkeavstemningene i disse kommunene 19. mai.

– Om disse kommunene sier nei, kan Vågsøy og Selje igjen bli et alternativ for Vanylven?

– Per i dag så er det uaktuelt med så lav oppslutning om det alternativet, sier Løvold, som mener den eneste sjansen for at de tre finner sammen er i en større kystkommune.

Møtet i Måløy torsdag var unnagjort på en drøy halvtime etter at Vanylven tidlig frontet sitt standpunkt.

Vågsøy-ordfører Kristin Maurstad (Ap) sa at flertallet av politikerne i kommunen er positive til å etablere Stadt kommune, og la til at nå blir «mye opp til hvordan Fylkesmannen velger å innstille.» Fylkesmannen sender sin tilråding om ny kommunestruktur til Kommunal- og moderniseringsdepartementet innen 1. oktober.

– I kommunestyret 16. juni gjør vi vårt vedtak som etter alle solemerker vil være at vi er positive til å bli slått sammen, sa Maurstad.

Eid-comeback?

Mer usikker er man i Selje hvor flertallet sa nei til sammenslåing, mens ordfører Stein Robert Osdal (KrF) er for.

– Vi skal ha respekt for folkeavstemningen, men samtidig respekt for at vi må utrede det å skulle stå alene.

Rådmann Ørnulf Lillestøl mener man bør vurdere en opinionsundersøkelse i Selje.

– Resultatene gir oss nye spørsmål. Signalet fra Selje er at grunnen til at mange er negative er at de savner alternativer mot øst og resten av Nordfjord. Og landskapet er i bevegelse. Man skal ha folkeavstemninger her og der, og det kan slå ut i mange retninger. Da kan man på kort varsel måtte ta stilling til nye alternativer, sier Lillestøl.

Eid og Gloppen skal blant annet ha folkeavstemning 30. mai. Etter møtet gjør Osdal det klart at de ikke vil kontakte Eid.

– Vi vil ikke be om et forhandlingsmøte, nei. Av respekt for deres prosess.

Les mer om folkeavstemningene her: